Miten vähentää TULES poissaoloja kustannustehokkaasti? Kevyesti Töissä -valmennuksessa uskomme, että kustannustehokkain keino on auttaa työntekijöitä löytämään vähemmän rasittava kehonkäyttö työympäristössä. Näin pureudutaan suoraan ongelmien pohjimmaiseen syyhyn, eikä vain hoideta oireita. Valmennus perustuu Alexander-tekniikkaan, jonka tehosta on julkaistu laadukasta tutkimustietoa.

Eniten pitkiä sairauspoissaoloja 2015 aiheuttivat selkävaivat ja polviongelmat. Nämä tiedot löytyvät Terveystalon – Näin Suomi sairasti 2015 raportista.  Kevyesti Töissä -valmennus vähentää näitä sairaupoissaoloja tehokkaasti. Alla on kahteen julkaistuun tutkimukseen perustuvaa tietoa.

British Medical Journalissa 2008 julkaistu laaja verrokkiryhmätutkimus osoittaa Alexander-tekniikan hyvin tehokkaaksi kroonisen alaselkäkivun hoidossa. Tutkimuksessa tehtiin 3kk ja 12kk seuranta. Suurin ero muihin ryhmiin, esim. klassista hierontaa saaville, oli 12kk seurannassa, eli pitkäaikaiset vaikutukset. Hieronta ja Alexander-tekniikkaohjaus toivat molemmat selvää vähenemistä kipupäiviin 3kk seurannassa. Pidemmällä aikavälillä hierontaa saaneiden oireet palautuivat ja kipupäivät lisääntyivät ennalleen. Alexander-tekniikkaohjausta saaneilla taas kipupäivät laskivat edelleen 3kk seurannan jälkeen, vaikka he eivät saaneet enää lisäohjausta.

Randomised controlled trial of Alexander technique lessons, exercise, and massage (ATEAM) for chronic and recurrent back pain, BMJ 2008.

 

Tuoreessa 2016 julkaistussa tutkimuksessa osoitettiin, että Alexander-tekniikka toi suuren avun polven nivelrikosta kärsiville. Tässäkin tutkimuksessa positiiviset vaikutukset kestivät yli 15kk seurantajakson

Following AT instruction, there was a significant reduction in knee pain and stiffness and an improvement in function which appeared to be maintained at 15 months post-baseline.

 

Reductions in co-contraction following neuromuscular re-education in people with knee osteoarthritis. BMC Musculoskeletal Disorders BMC series – 2016. (WOMAC = The Western Ontario and McMaster Universities Arthritis Index)

 

Näin hyviä ja pysyviä tuloksia saadaan jo muutaman kerran ohjauksessa. Mielestäni tämä on erittäin kustannustehokas tapa vähentää yleisimpiä ja pitkäkestoisempia sairauspoissaoloja.

Kevyesti Töissä -valmennukseen sisältyy henkilökohtaisen ohjauksen lisäksi myös oppimista nopeuttava online-materiaali.