Harrastin nuorena balettia, pitkän matkan juoksua ja jalkapalloa. Rasitus rikkoi nivelkierukat molemmista polvistani. Yliopistovuosina polvet olivat kivuliaat ja monin tavoin vaivalloiset. Yksi tyypillinen vaiva oli polven ”jumittuminen”: jompikumpi polvista saattoi juuttua koukkuun, enkä pystynyt ojentamaan sitä. Toinen kurja vaiva oli voimakas kipu kävellessä, juostessa ja pyöräillessä. Lääkärit totesivat nivelkierukoiden revenneen ja suosittelivat leikkausta, mikäli oireet pahenisivat. Oireita hoidettiin fysioterapiassa, joka auttoikin kunnes oireet aika pian palasivat.

 

Olin 32-vuotias aloittaessani Alexander-tekniikan yksityistunnit. En mennyt tunneille polvivaivojen tähden, koska en tiennyt tekniikan tai minkään muunkaan leikkausta lukuun ottamatta voivan auttaa. Yllätyksekseni kuitenkin jo muutaman yksityistunnin jälkeen polvien oireilu alkoi lieventyä ja loppui vuoden sisällä kokonaan. Ymmärsin, että helpotus liittyi jotenkin kehonkäytön muuttamiseen, mutta en osannut selittää, mitä oli tapahtunut. Revenneitä kierukoita kehonkäytön paraneminen ei tietenkään korjannut. Tilanne oli kuitenkin ihana: ennen kivuliaat ja hankalat polvet olivat yhtäkkiä pelkkä meluhaitta (kova rutina koukistettaessa)!

 

Alexander-tekniikan avulla ihminen oppii käyttämään kehoaan niin, että päivittäinen toiminta aiheuttaa mahdollisimman vähän toiminnallista rasitusta. Kehonkäytöstä tulee tehokasta ja kevyttä. Ajattelin polvikipujen vähenemisen liittyvän tähän. Sain lisätietoa vuonna 2015. Tuolloin ilmestyi selvitys, jossa polven kuluman seurauksista kärsiville ihmisille annettiin 20 Alexander-tekniikan yksityistuntia kullekin (viittasimme tähän tutkimukseen edellisessä blogissamme viikko sitten). Osallistujien kävelemistä kuvannettiin ennen ja jälkeen yksityistuntien. Selvityksessä havaittiin, että ennen Alexander-tunteja jalkojen lihakset olivat jatkuvassa jännitystilassa eikä keholle ominainen tensor-flexor (jännitys-rentoutus)–tasapaino toiminut. Yksityistuntien jälkeen tämä tasapaino oli palautunut ja jalat sananmukaisesti toimivat paremmin. Osallistujien kivut olivat myös lieventyneet merkittävästi. Tutkimuksen voi lukea osoitteesta http://bmcmusculoskeletdisord.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12891-016-1209-2