Nuorena kärsin jatkuvista nukahtamisvaikeuksista. Ne alkoivat lukiossa ja pahenivat yliopistossa. Jos satuin nukahtamaan, nukuin kyllä vaikka vuorokauden, mutta yleensä en pystynyt nukahtamaan.

 

Kävin yliopistovuosina perusteellisissa tutkimuksissa Turussa uniklinikalla, jossa lääkärini oli mahtava Jukka Alihanka. Tutkimuksissa selvisi, ettei parasympaattinen hermojärjestelmäni aktivoitunut illalla ja yöllä tarpeeksi, jotta olisin pystynyt rentoutumaan. Jukka totesi, että lääketiede pystyy hoitamaan oireita mutta ei syytä. Hän kehoitti minua etsimään tehokasta ja kestävää ratkaisua muualta.

 

Pian tämän jälkeen kiinnostuin Alexander-tekniikasta aivan muista syistä kuin unettomuuden vuoksi. Menin uteliaisuudesta Dick Gilbertin yksityistunneille Helsinkiin. Kokemus oli mahtava. En voinut uskoa, että oleminen ja liikkuminen voisivat olla niin kevyttä ja vaivatonta. Muutaman yksityistunnin jälkeen huomasin yllätyksekseni, että olin alkanut nukahtaa iltaisin helpommin kuin ennen. Tajusin muutoksen liittyvän mahdollisesti Alexander-tekniikkaan, koska se oli ainoa uusi asia elämässäni. Aloin selvittää asiaa ja opin, että Alexander-tekniikka määritelmällisesti aktivoi parasympaattista hermojärjestelmä. Se on oikeastaan koko menetelmän ydin.

 

Nyt on kulunut yli 20 vuotta siitä, kun tutustuin Alexander-tekniikkaan. Taipumus huonounisuuteen on edelleen minussa, mutta osaan hallinnoida sitä Alexander-tekniikan avulla ja pidän itseäni poikkeuksellisen hyvänä nukkujana.